søndag 13. september 2009

Fotoanalyse - konnotasjon og denotasjon

Dette er en oppgave hvor jeg skal analysere to bilder konnotativt og denotativt.

Bilde 1
Denotasjon:

Ved første øyekast på bildet, ser jeg et varselskilt i sterke farger som lyser opp. Like bak varselskiltet er det en person i oransje klær. Det er grusbakke helt fremst i bildet og hauger av jord lenger bak i bildet. Det er også litt skygge og sol som faller ned på grusbakken. Midt i bildet er det et høyt gjerde som strekker seg på tvers. Jeg ser også enden av et annet gjerde som skiltet står og hviler på, slik at det står i en skjev posisjon. Helt bakerst i bildet er det noen bygninger, trær og biler som står parkert. Det er også to lysstolper og et annet skilt. Himmelen er blå, med noen luftige og hvite skyer. Bildet er tatt på dagen.

Konnotasjon:

Dette er et bilde av et bygningsområde i Skippergata i Horten. Helt fremst i bildet står det et varselskilt i sterke farger. Det ser også ut som at det er skiltet som skal stå i fokus og er motivet i bildet. Denne typen skilt betyr også at man må være ”obs” for noe, eller at det er noe som foregår, som regel i veien, slik at man ikke skal gå innenfor området den opplyser om. Litt lenger bak i bildet står det et gjerde på tvers som sperrer av området bak det. Dette kommer også fram med varselskiltet som står helt fremst i bildet og hviler på enden av et annet gjerde jeg ser til høyre i bildet. Like bak gjerdet på tvers, står det en bygningsarbeider i typiske veiarbeiderklær. Haugene av jord og grus ved siden av ham tyder på at det skal legges ny asfalt der. Det vises helt klart at det er et bilde av en veiarbeidssituasjon. Helt bakerst i bildet er det noen bygninger, trær, parkerte biler og lyktestolper. Dette er i enden av torget i Horten. Den brune murbygningen vi ser bak den hvite, er Horten fengsel. Grusbakken helt fremst i bildet, er veien ned mot parken og paviljongen hvor alle 17. Mai togene avslutter togmarsjen sin på nasjonaldagen. Fotografen står derfor med ryggen til sentrum av parken og ser opp mot torget i Horten. Bildet er tatt på dagen, fordi det er blå himmel og sol. Jeg ser ikke solen, men det kommer allikevel tydelig fram at den skinner på grunn av skyggene fra trærne som faller på grusbakken helt fremst i bildet. Jeg kan føle varmen fra sola og høre bråk fra gravmaskinene og veiarbeiderne som jobber.




Bilde 2
Denotasjon:

Dette er et bilde av en gate i en by. Det er mye bevegelse og liv i bildet. Det er trafikk og mennesker som går rundt og langs gaten. På hver side av gata er det mange bygninger og hus, og langs fortauet står det reklameskilt. Helt fremst, til høyre i bildet står det et grønt tre, og like bak treet er det tre mennesker som går, og en butikk med varer som står ved inngangspartiet. Det er også flere butikker og trær oppover gaten. Det er en lang gate, for den strekker seg langt bak i bildet, hvor det også er flere biler og trær langsmed veien. På lyktestolpene henger det blomster. Det er litt disig, men ingen skyer på himmelen.

Konnotasjon:

Bildet viser Storgata i Horten. Bildet er ikke av veldig god kvalitet og er tatt av en person med et middels kamera eller en mobiltelefon. Altså ingen profesjonell fotograf. Fotografen har tatt bildet ved en tilfeldighet. Det ser ikke ut som personen som har tenkt så mye på motiv og kameraets posisjon. Det vises for eksempel med det avkuttede barnehode nede i venstre hjørne, og de tre menneskene fremst i bildet som ikke ser ut til å være klar over at de blir tatt bilde av. De kjenner antageligvis ikke fotografen engang, men er bare tilfeldigvis med i bildet. Toppen av treet har også blitt kuttet av. Det er mye liv og bevegelse i bildet. Mennesker som går rundt og er på handletur, kjørende trafikk, åpne butikker med reklameskilt og varene sine utenfor langs gata. Bildet er enten tatt en ettermiddag i uken, eller en lørdag formiddag. Været er litt disig, men det er på sommeren. Menneskene i bildet er kledd i sommerlige klær og trærne er grønne. I lyktestolpene er det også blitt hengt opp blomster, som det blir gjort hver sommer i Horten.

torsdag 10. september 2009

Vikinger som representant?



Det første jeg tenker på når jeg hører ordet vikinger, er egentlig ikke så veldig positivt. Både når jeg tenker på dem historisk sett, og på den måten de fremstilles i dag. Vikingene levde først og fremst i Skandinavia fra ca 800 til slutten av 1000-tallet. De dro ut på vikingtokter og plyndret, stjal, sloss, voldtok og drepte, også slo de seg kanskje ned i et års tid på et område de synes var fint, for så å dra videre igjen etter det. De både byttet til seg og røvet med seg varer, og noen ganger tok de med seg noen treller hjem.

Vikingene har alltid blitt omtalt som brutale, farlige og ”ville” og det er vel egentlig ikke noe tvil om at de var det heller, så hva syns vi egentlig om dem som en representasjon for Norge? Jeg vet ikke om vikingene har så veldig mye bra og stå for, for det de fleste tenker på med vikinger er at de var store, sterke (både fysisk og viljesterke psykisk - hvis det var noe de ville ha så skulle de jammen meg få tak i det!) og voldelige og brutale. Men vi vil vel helst bli representert på en positiv måte, og ikke helt på den måten forfedrene våre var?

I den store sammenhengen så står vel Norge ganske høyt på ”lista” som et bra, rettferdig og respektert land, så jeg håper ikke de andre menneskene i verden tror at nordmenn er som vikingene var i sin tid! Ikke at vi gjør så mye for å forebygge sammenhengen mellom Norge og vikinger heller da. Du finner ikke en eneste suvenirbutikk i Norge som ikke er stappfull av vikinghjelmer, figurer, t-skjorter osv. Så man kan vel si at vikingene er satt på sin plass, i likhet med troll og elg, til å representere Norge. Om det selger er en annen sak.

Men Norge er jo også, (hvis vi ser bort fra vikingene?), kjent for sin flotte, frodige og grønne natur! Dette er faktisk noe vikingene på en måte representerer ved Norge også. De var nemlig flinke til å utnytte naturen! Vikingene dyrket mat, lagde blant annet flotte og solide båter av tre, lagde våpen og drev mye med treskjæring og metallarbeid. De var også dyktige til sjøs! Kvinnene hadde også en sterk stilling i samfunnet, og gikk ofte med en nøkkel rundt halsen. Dette var fordi mennene ofte var ute på reise, og kvinnene hadde styring og bestemte det meste i hjemmet. Så hvis vi ser bort i fra ''dårlig oppførsel'' så var vikingene, både kvinner og menn, sterke og solide mennesker! Og er ikke det noe vi alle har lyst til å være?
Jeg vil også bare tilføye at stoltheten også sto veldig sentralt for vikingene, spesielt mennene. Hvis f eks en vikingkonge døde, skulle han ha med seg skipet, mange av eiendelene og skattene deres, gjerne kona og et par treller i graven.

Vikingene har også blitt et eget kulturinnslag i Norge. Bare her i nærmiljøet hvor jeg bor, har vi et vikingmuseum, et årlig vikingmarked på Borrehaugene, hvor det for øvrig er flere vikinggraver (!) det er en middelalderfestival i nabobyen og rundt om Norge finnes det også mange lignende arrangementer. Positivt, og morsomt! Da får man ofte et innblikk i hvordan vikingene levde, hvordan klærne deres var og se på ting de lagde.
Vikinghjelmen har også blitt et symbol i ulike sammenhenger. Enten om det er en amerikaner som har kjøpt den i en suvernirsjappe, eller om det er en supporter på en fotballkamp. Det eneste jeg tenker på hvis jeg ser en turist løpe rundt med en vikinghjelm av plast på huet sitt i dag, er at personen rett og slett ser skikkelig harry ut. Men morsomt er det sikkert!

Sånn alt i alt så tror jeg ikke at det å ha vikinger som en representasjon for det norske er så ille som vi skal ha det til. Ja, de var noen bajaser og skremte alle som kom på deres vei, men de var ikke så altfor gærne. Hvis man tenker litt over det, så er det nok noe vi kan lære av vikingene også. Å være viking er et symbol på selvstendighet, styrke og mot. Det var ikke mye de var redd for!